De keuken, je houdt ervan of je vindt 'm vreselijk. Maar groots verbouwen is niet altijd noodzakelijk. Als je keuken nog helemaal goed is waarom zou je deze er dan uit slopen? Dat is niet erg duurzaam. Ik heb zelf de handen uit de mouwen gestoken en heb in aantal fases mijn keuken een complete transformatie gegeven.
In twee jaar tijd heb ik mijn keuken van een gedateerde look uit de jaren 90 omgetoverd naar eentje die helemaal bij de rest van mijn kleurrijke interieur past. De aanpassingen zijn zowel groot als klein, maar zijn (bijna) allemaal goed zelf te doen. Ik zet een aantal opties voor je op een rijtje.
Fase 1: Verven of wrappen
De kleur van je keuken is erg bepalend voor de uitstraling. Dus met een andere kleur op de kastdeurtjes geef je jouw keuken een compleet andere look. Ik heb ervoor gekozen om de deuren te verven, maar je kunt de kastjes ook laten wrappen door een specialist.
Om te beginnen schuur je alles licht op. Bijna alle keukens zijn voorzien van een fineerlaag op de deurtjes. Dit is een plastic en daar kun je niet zomaar overheen verven. Om je deurtjes klaar te maken voor een nieuwe lak moet je ze na het schuren eerst voorzien van een kunststof primer. Zelf heb ik de universele hechtprimer van Südwest gebruikt.
Na het aanbrengen van de primer kan de eerste laag lak erop. Kies voor een extra sterke lak die tegen een stootje kan. Je wilt natuurlijk niet dat de verf snel beschadigd. Sigma S2U nova is uitermate geschikt voor dit soort lakwerk. Ik heb in mijn keuken gekozen voor de kleur Alarm Bell van Sigma in zijdeglans. Voorzie de deurtjes van minstens 2 lagen lak. Zo hebben ze een goede dekking en is de lak extra sterk.
Andere handgrepen
Nog een optie voor een andere uitstraling van je keuken is het vervangen van de handgreepjes. In mijn keuken waren de oude handgrepen een stuk groter dan de nieuwe greepjes. Omdat ik de deuren toch ging verven was dit geen probleem want ik kon de oude gaten weer dicht plamuren. Verf je de kastdeurtjes niet? Kies dan een handvat met dezelfde afmetingen als de huidige.
Fase 2: toch een grote klus
Na het verven van de deurtjes had ik al een compleet andere keuken gemaakt! Ook de tegel op de wand had ik voorzien van tegelverf. Hoe je dit goed doet lees je in mijn badkamer-blog. Maar na een jaar vond ik het toch tijd voor de volgende upgrade van de keuken. Namelijk het vervangen van de gootsteen. Dat ding was echt een doorn in mijn oog. Maar door het afdruipstuk kon ik niet alleen de gootsteen vervangen. Ook het aanrechtblad zelf moest vervangen worden, en dus ook de tegels. Tja, daar werd het toch wel een grote klus van. Maar met hulp van mijn vader is het toch gelukt!
Tijdens deze fase zijn vervangen: het aanrechtblad, gootsteen, kraan, gasfornuis en verlichting.
1. Slopen
Het verwijderen van de tegels kan je makkelijk zelf. Met een breekijzer en een hamer (vergeet geen gehoorbescherming te dragen!) kom je een heel eind. Na het afbikken van de tegels heb ik het blad verwijderd. Hiervoor heb ik eerst het gasfornuis en de kraan afgekoppeld. Er zijn gelukkig veel YouTube video's die een uitleg geven hoe je dit veilig kan doen.
Daarna heb ik het gasfornuis uit het aanrechtblad gehaald. Vervolgens heb ik de afvoer van de gootsteen losgehaald en wilde de gootsteen uit het blad tillen. Helaas lukte dat niet en heb ik het hele aanrechtblad inclusief de gootsteen losgehaald. Bij deze keuken zat het blad met een aantal schroeven vast aan de kastjes. Kijk hier goed naar voordat je aan het blad gaat trekken. Je wilt je kastjes natuurlijk wel heel laten.
2. Stuken
Nadat ik alles verwijderd had kwam er een klus die ik niet zelf heb gedaan; het stuken van de muur. Ik heb een bedrijf ingeschakeld maar als je een gevorderde klusser bent zou je het ook zelf kunnen doen. Na het aanbrengen van de stuuk is mijn vader komen helpen met het plaatsen van alle nieuwe onderdelen.
3. Plaatsen nieuwe onderdelen
Het aanrechtblad is SÄLJAN van IKEA in een wit steenpatroon/laminaat. Ik heb een standaard maat blad gekocht die mijn vader op maat heeft gezaagd. Zo spaarde ik een hoop kosten uit! Ook de vorm van de gootsteen heeft mijn vader met een frees uit het blad gezaagd. Hij heeft voor het zagen de zaaglijnen afgeplakt met schilderstape. Zo voorkom je dat bij het zagen de lamineerlaag van het blad versplinterd. Mocht je dit gereedschap niet thuis hebben dan heeft de IKEA ook een op-maat service waarbij ze alles voor je op maat zagen.
De gootsteen is van Lorreine en de kraan heb ik bij de Gamma gekocht. Allebei de onderdelen zijn uitgevoerd in een messing kleur. Het plaatsen kon alles aangekoppeld en getest worden. Om vervolgens de gootsteen af te kitten.
Ook het gasfornuis is vervangen voor een nieuwe exemplaar die beter bij de nieuwe look van de keuken past. Het oude fornuis heb ik weggegeven in een 'weggeefgroep' op Facebook.
Tot slot heb ik in deze fase ook de stopcontacten en de verlichting vervangen. Er zaten half opbouw stopcontacten in de keuken. Maar door de nieuwe laag stuuk was er meer ruimte in de muur en kon ik inbouw stopcontacten plaatsen.
Alles bij elkaar was dit een klus van drie dagen. En een paar extra handen zijn hierbij altijd fijn!
Fase 3: de grote punt op de 'i'
Ik heb mijn keuken transformatie afgemaakt door de hele keuken te voorzien van een nieuwe tegel. En wat voor eentje! Na lang wikken en wegen heb ik gekozen voor een bordeaux rode tegel van Cottoceramix. In eerste instantie wilde ik alleen tegels achter het aanrecht. Maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de hele muur in de keuken te laten betegelen! Hierdoor heb ik de keuken optisch vergroot.
Doordat het oppervlak zo groot werd en ik lastige tegel had gekozen heb ik ook hier een professional voor ingeschakeld. Maar bij een simpelere tegel is ook dit een klus die je zelf kunt doen.
Als puntje op de 'i' heb ik nogmaals de stopcontacten vervangen. Ik wilde natuurlijk geen bordeaux rode muur met twee spierwitte stopcontacten erop. Gelukkig heeft Jung de serie Le Corbusier op de markt gebracht. In deze serie vind je allerlei soorten gekleurd schakelmateriaal! Dit kost wel meer dan een gewoon stopcontact. Maar in dit geval was het 't zeker waard. Ik heb voor de kleur 4320M Le Rubis gekozen.
Conclusie, in twee jaar tijd en met een beetje extra hulp heb ik van een ouderwetse saaie keuken een compleet nieuw exemplaar gemaakt!
コメント