top of page

Een 'Tiny House' in de stad

Wonen op 47 vierkante meter. Niet iedereen staat erom te springen. Het heeft ook zeker niet alleen maar voordelen. Ik neem je mee door mijn woonervaring in een klein appartement middenin de stad Groningen. Want een 'Tiny House' hoeft niet perse in een weiland te staan.

'Een Tiny House uit de jaren 30', zo noem ik mijn appartement wel eens voor de grap. Maar eigenlijk zit ik er niet zo heel ver naast. Met maar 47 vierkante meter en één slaapkamer kun je dit niet een grote woning noemen. En toch heb ik er in 2020 volmondig ja tegen gezegd.De voordelen

Laat ik één ding voorop stellen. De grootte van dit appartement gaf voor mij niet de doorslag om het wel of niet te kopen. Dat was de uitstraling van de woning. Met al die originele jaren 30 elementen en de fijne indeling was ik meteen verkocht. Maar de grootte was voor mij juist een pluspunt. Ik vind het zelf niet nodig om veel vierkante meters woning te hebben. Als je kijkt naar het woningtekort, en dat vergelijkt naar het gemiddeld aantal vierkante meters die één persoon in Nederland heeft. Dan denk ik dat het soms best wel een beetje minder mag.


"Stofzuigen kost mij maar tien minuten!"

Ook het milieu- aspect telt voor mij mee. Hoe kleiner de woning, hoe kleiner je CO2-voetafdruk. Helaas zijn er geen concrete cijfers op dit gebied, dus ik ga ook zeker niet verkondigen dat ik "goed bezig ben". Het voelt voor mezelf gewoon fijn om te weten dat ik, mede door het kleine huis, minder verbruik.


Een ander voordeel is het schoonmaken. Hoe kleiner het huis, hoe minder oppervlak je hebt om schoon te maken. Ik ben zo blij dat ik in tien minuten het hele huis gestofzuigd heb! Dat kunnen niet veel mensen mij nazeggen.


Er is weinig opbergruimte. Wat mij het voordeel geeft dat ik regelmatig mijn spullen moet uitzoeken. En dat is maar goed ook. Anders zou ik denk ik in een horder veranderen. Als ik iets nieuws koop, dan moet er iets anders weg.Nadelen

Sporten in de keuken.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan een klein huis. Zo heb ik geen tweede slaapkamer waar ik een kantoor of sportruimte van kan maken. Ik werk in de keuken, wat ik helemaal prima vind. Maar het sporten gebeurt op een matje voor de tv of naast de prullenbak. Niet echt ideaal.


Ook het niet hebben van een bijkeuken vind ik wel eens jammer. Want waar zet je nou even die tas met spullen voor de kringloop neer? Het komt eigenlijk allemaal in mijn keuken te liggen waardoor het snel een rommetje kan worden. Dat is sowieso wel een nadeel, want alles wat ik 'even kwijt moet' belandt daar.


"Ik ga niet doen alsof er geen nadelen zijn"

Er is weinig opbergruimte, wat dus ook een nadeel is! Ik mag graag schuiven met de accessoires in huis. Maar waar laat ik dan de voorraad met spullen die even over zijn?


Ook een logé hebben is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik heb voor in de woonkamer een slaap fauteuil gekocht. Dus één persoon laten logeren moet lukken. Alleen zijn er geen verduisterende gordijnen in de woonkamer, dus bereid je maar voor om in de zomer om 5 uur 's morgens al wakker te worden van het licht.Slimme oplossingen

Doordat het huis niet groot is moet ik zoeken naar slimme woonoplossingen. Eén van deze oplossingen is het combineren van verschillende woonfuncties in dezelfde ruimte. Zo is mijn thuis-werkplek in de keuken. Deze ruimte in huis werd eerder niet zoveel door mij gebruikt. Afgezien van eten koken of een glas water halen verbleef ik er weinig. Genoeg rederen om een extra functie aan deze kamer toe te voegen. In het weekend ruim ik mijn computer netjes op en kan er met vrienden aan de keukentafel geborreld worden.


Een andere slimme oplossing is in de slaapkamer. Door het bed een kwartslag te draaien ontstaat er plek voor een grote kledingkast! De kast is op maat gemaakt en loopt tot aan het plafond. Er is niet alleen plek voor kleding maar ook voor spullen zoals slaapzakken, schaatsen of mijn rolkoffer voor op vakantie.


Sowieso zijn al mijn kasten zo optimaal mogelijk gebruikt. In de kleine bergkast in de slaapkamer staat mijn was-droog combinatie. En de kast in de keuken heeft een haakje voor de strijkplank!


Voor meer dan één persoon?

Nee, dat zou ik in elk geval niet willen. Elke ruimte is prima voor mij alleen. Maar met z'n tweetjes zou ik gillend gek worden. Ik merk dat als mijn vriend hier in het weekend langskomt we soms letterlijk tegen elkaar botsen. Als hij gaat douchen en ik wil mijn tanden poetsen, moet hij wachten tot ik klaar ben voordat hij de douche weer uit kan. Of neem het omkleden in de slaapkamer. Dat is met twee mensen toch iets onhandiger dan in je eentje.


Samenvattend kan ik na drie jaar hier wonen nog steeds zeggen dat het mij uitstekend bevalt!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page