Stel je voor, je bent net eigenaar geworden van je eerste koopwoning. Je slingert direct je Pinterest aan, draait een paar moodbords in elkaar en gaat met gierende banden naar de winkel om alles te halen en direct aan de slag te gaan. Klinkt simpel toch? Helaas is dit voor de meeste van ons makkelijker gezegd dan gedaan.
In zo'n geval komt hulp bij het inrichten van je huis goed van pas. Maar wat doet zo iemand nou precies? Wat kun je ervan verwachten en hoe zit het eigenlijk met de kosten? Dat ga ik je in deze blog allemaal vertellen.

Laat ik ermee beginnen dat het echt niet gek is om hulp te vragen bij het inrichten van je huis. Veel mensen zien dit nog steeds als een enorme luxe, zo'n "interieurarchitect" over de vloer. "Dat kun je toch wel zelf?" is dan ook een veel gehoorde kreet. Alleen kan niet iedereen dit zelf. Tuurlijk kun je je wel bedenken waar de bank moet staan en wat de plek voor de eettafel wordt. Maar het omzetten van ideeën en gevoelens in een interieur is een stuk lastiger. Om van je huis een fijn thuis maken is dan ook het punt waar de meeste mensen op vastlopen. En daar kun je prima hulp voor vragen.
Wat voegt een interieurontwerper toe aan je interieur?
In mijn geval kijk ik naar twee dingen. Een passende indeling en de juiste sfeer. Bij elke intake vraag ik mijn klanten welke woonfuncties zij in de in te richten ruimte willen hebben. Je wil natuurlijk een plek om te eten en om te zitten. Maar misschien moet er ook nog een plek voor de piano bij, een speelhoek voor de kinderen of wil je graag een plekje om even rustig te kunnen lezen. Dat zijn allemaal voorbeelden van woonfuncties.
Als de woonfuncties zijn vastgesteld wil ik daar graag nog meer over weten. Laat ik als voorbeeld een woon- en eetkamer met open keuken nemen. Je wilt daar natuurlijk kunnen zitten om te eten. Maar met hoeveel mensen wil je dat kunnen doen? Vind je het leuk om te koken en ondertussen met je gasten te kunnen kletsen? Of zit je graag met vrienden nog tot laat aan de keukentafel te borrelen? De antwoorden op deze vragen geven mij een beeld van jou leven in huis. En met die antwoorden kan ik weer gaan ontwerpen.
'In Nederland zijn we erg goed in alles lekker wit met één accentmuur. Dat zal je in mijn ontwerpen niet snel terugvinden!'

Dan het tweede punt, de juiste sfeer. De meeste gestelde hulpvraag is het ontbreken van gezelligheid in huis. Gelukkig kun je dit op veel verschillende manieren creëren! Zelf probeer ik altijd om een ontwerp persoonlijk te maken. Daarbij stel ik je vragen als: waar ga je graag naartoe op vakantie? Wat vind je leuk om te doen en heb je ook hobby's?
Vanuit een meer praktische benadering kijk ik altijd goed naar de kleuren en materialen die ik in het ontwerp verwerk. Een lekker groot en zacht vloerkleed voegt altijd meer warmte toe aan een interieur. Maar nog belangrijker is kleur. In Nederland zijn we erg goed in alles lekker wit met één accentmuur. Dat zal je in mijn ontwerpen niet snel terugvinden! Door alleen al met crème en off-white tinten te werken in plaats van wit geef je een huis direct meer sfeer. Dat straalt de warmte en gezelligheid uit die vaak door mensen gemist wordt.
Is zo'n advies niet heel erg duur?
Dat ligt er natuurlijk aan wat je graag wilt. Er zijn interieurarchitecten die met jou een compleet verbouwingstraject ingaan en je daarin compleet begeleiden. Daar hangt logischerwijs een flink prijskaartje aan. Bij Studio Lies ben ik dit bewust niet gaan doen. Ik wil een interieuradvies laagdrempeliger en betaalbaarder maken. Daarom heb ik het do it yourself pakket bedacht.
Ik maak voor jou een passend interieurontwerp met daarin een moodbord en kleurenschema, een plattegrond met de nieuwe indeling, een aantal 3D beelden en een lijst met uitgekozen meubels. Dit ontwerp ontvang je als digitaal pdf-bestand en daarmee ga je zelf aan de slag!
Het voordeel hiervan is dat je zelf kunt bepalen hoe snel je alles uitvoert. Een nieuw interieur kost natuurlijk ook geld en ik snap heel goed dat mensen dat niet in één keer kunnen betalen. Alle muren verven, een nieuwe vloer erin, misschien een andere deur. En dan heb ik het nog niet eens over de meubels gehad. Met het digitale ontwerp weet je wat het totaalplaatje gaat worden en kun je alles in stapjes uitvoeren. Zo zijn meerdere klanten begonnen met alleen de muren verven en de vloer vervangen en hebben zij in een later stadium pas de meubels gekocht.
Hierboven zie je een aantal opgeleverde interieuradviezen. Klik op een foto om meer van elk ontwerp te bekijken.
Voor wie is een interieuradvies handig?
Voor iedereen van z'n huis een thuis wil maken! De meesten klanten die bij mij langskomen zijn mensen die hun eerste woning hebben gekocht. Natuurlijk hét moment om je interieur in één keer goed aan te pakken. Een tweede groep die ik help zijn mensen die na al die jaren uitgekeken zijn op hun interieur. Ze willen het graag anders maar weten niet hoe. En dat is ook logisch. Je bent gewend dat je huis op een bepaalde manier is ingericht en dan kun je daar niet meer zo goed anders naar kijken. Bij deze klanten is het aan mij om met een frisse blik door het huis te gaan. Vaak is een indeling wel logisch maar soms kan het toch beter!
'Een interieuradvies is handig voor iedereen!'
Kan ik ook hulp krijgen voor alleen de kleuren of indeling?

Absoluut! Er zijn genoeg mensen die zelf wel weten welke sfeer ze willen in huis, maar de juiste kleuren uitzoeken blijkt toch vaak lastiger dan gedacht. Zo noemde ik eerder al de "accentmuur". Leuk, maar niet heel spannend of bijzonder. Bij een kleuradvies kom ik langs in je (nieuwe) huis en gaan we samen door de kleurenwaaiers heen. Na het uitzoeken van een aantal mooie tinten gaan we bepalen op welke muren ze komen. Misschien komt er ergens een kleurvlak of kiezen we voor een muur met behang. De gekozen kleuren schrijf ik voor je op een kaartje en zo kan jij direct aan de slag.
Daarnaast bied ik ook een indelingsadvies aan. Deze is ontstaan uit een specifieke klantvraag. Ik ontving een berichtje met daarin de vraag voor alleen een indelingsadvies, waar ik ja op heb gezegd. Bij de intake bleek dat deze klant heel goed wist welke woonstijl ze wilde en ook de kleuren waren al duidelijk. Alleen had haar huis een vrij lastige indeling waar ze niet uitkwam. Bij het indelingsadvies teken ik alleen een aantal plattegronden met mogelijke opties voor een indeling. Daarbij werk ik voornamelijk met het bestaande meubilair en voeg waar nodig een nieuw meubelstuk toe.
Advies voor je interieur is dus niet één vraag met daarop één antwoord maar een pallet van vragen met als antwoord een huis dat helemaal bij je past.
Comments